Buscar

Housemates baru.

Hai malaysia.
Week 3 olready.
Ahhhh happynya dah 3minggu. Ada 8minggu lagii. Yeayyy! 2months!

There were a group of boys masuk.rumah ni 3hari lepas. 4org. Balik.keje perasan dorg kat dapur. Pandang muka rupanya muslih. Budak ni aku kenal waktu form4.

Coincedence gila jumpa kat sini. Satu rumah. But seriously aku xsuka jumpa dia kat sini. Hahaha.

Sebelum tu ada botak n azhar masuk. Tu kami okay lg. Dorg cool. Tp.group se lagi ni, bising sikit, toilet basah, masak sepah. Rimas! Ramainya lelakiiii:'(

Kalau mak tau aku duduk.rumah dgn 10 org lelaki konfirm makayah risau. Fuhhh pengalaman. Apa2 behave jan. Control ureself cuz u r not form4 students.

Pengalaman kilang carrot

Hai malaysiaaaa.
2nd week here.
Minggu lepas aku dineri peluang utk bekerja di kilang carrot milik Lamtinna n sons. Huge company n carrots is one of their product.
Kene tunggu van jam 515 utk ke kilang. Kerja dengan kyra? Sapa kira nnti akan diceritakan. Smpai kilang around 550am. Keje start 6pgi. So sempat sarapan.

Kerja dia senang je, setiap org akan dpt satu line, kat situ bungkusan carrot tiba. And kami akan check ada defect x kat situ. Kalau ada keluarkan n buang yg defect. Bungkisan yg elok, akan disusun kedlm box. Nmpak.senang. sebab ni aku menangis utk pertama kalinya disini.

Penat nya nauzubillah. Firstday is the worst. Rehat pukul 3 tangan kanan xboleh guna. Sengal sgt , mcm nk patah. Bahu sakit,badan lenguh. Allahuakbar,tetiba hati terus homesick.

Kenapa penat? Kau pgg bungkusan 1kg sebanyak 15,678 bungkusan dan kene angkat 12kg box setiap seminit. Physical torture! Muak dia hanya Allah yg tahu. Setiap hari balik rasa nak muntah.

Balik terus call mak. Aku tumpas. Xsmpai 2minggu aku tumpas. Mak boleh jawab"dah kau yg beriakan nk p ozyyy, rasa lah"
Hahaha brtul jugak. Tapi pengalaman. Ouhhh pengalamannnnn.

4hari. Cukuplah. Walupun gaji mahal 18.8$ aku serik. Hari pertama n kedua 12 jam. Hari ke 3 n 4 10 jam straight.

Tapi kat sini aku belajar erti muaknya bekerja dan duit bukan dtgkan.bahagia. hahaha.

#jannahinternstory

16 hours of working

Hi malaysia.
Week 2 already.
Got my first salary kelmarin. $68. Tu utk picking 3 hari je.
Semalam kami.kerja 16jam. From 6am untill 10pm.

Fuhhhh. Experience.
Picking dah penat, pastu packing anggur pulak for hours.
Cordoma ptd. Nasib baik la ramai melayu islam. Boleh solat time smokecall. Ouhh peritnya bekerja seperti. Macam robot. YaAllah, berikanlah aku pekerjaan yg terbaik.satu hari kelak. Ingt objektif janaaaa:)demi Allah:)

Ozy internship

Haii malaysia.
First week.
Perjalanan berpraktikal di australia bersama 3 lg rakan.
Malaysia-melbourn-swanhill-robinvale.

Robinvale. So.first time jejak kaki.di.sini . 8hours from.melbourn.
Our plan changed last mnt. Patutnya ke mildura which tambah perjalanan 1jam setengah lagi. Tapi Allah dah tentukan rezeki kami di.robinvale.
Smpai dlm jam 12 mlm. Kesejukan. Dikenalkan dgn contraktor ah.ues dan pembantunya darliff serta pakciku usop yg dah bantu dr awal.
Di rumah . 2, Ryan road ,robinvale, victoria. InsyaAllah dirumah ni semua bermula. Satu katil queen dlm.bilik utk aku n ijat. Cukuplah,ini pon.dah dikira selesa. Alhamdulillah. Terima kasih YaAllah. Lindungilah kamindisini.

Rezeki pemetik anggur

Pagi itu pemetik anggur itu berteduh di tepi rumahnya.. Sejak subuh hujan turun lebat sekali, seakan tidak membenarkannya melakukan aktiviti memetik anggurnya seperti biasa.

Terbayang di fikiranku, tidak ada satu sen pun  wang yang akan pemetik itu perolehi seandainya   hujan tidak berhenti. Namun, kegalauan yang kurasakan ternyata tidak nampak sedikitpun di wajah pemetik anggur di Robinvale, Australia itu.

Hujan masih terus turun. Si pemetik anggur masih tetap duduk di tepi rumah itu sambil tangannya memegang sesuatu. Tampaknya seperti sebuah buku. Kuperhatikan dari jauh, lembar demi lembar dia baca. Awalnya aku tidak tahu apa yang sedang dibacainya. Namun perlahan-lahan ku dekatinya, ternyata Kitab Suci Al-Quran yg dibacanya.

+ "Assalamu 'alaikum" ...
- “Waalaikum salam"
+ “Bagaimana hasil kutipa anggurnya tuan?" ...
- “Alhamdulillah, sempat kutip sekotak.”
+ “Wah susah juga ya kalau hujan begini" ...
- “Insya Allah adalah rezekinya.”
+ “Terus, kalau hujannya sampai lewat petang?”
- “Itu bererti rezeki saya bukan hasil kutipan anggur, tapi boleh banyak berdoa.”
+ “Kenapa?”
- “Bukankah  Rasulullah SAW pernah besabda, ketika hujan adalah saat mustajab untuk berdoa. Maka, kesempatan berdoa itu dipanggil rezeki juga.”
+ “Lantas, kalau tidak dapat wang, bagaimana?”
- "Bererti, rezeki saya adalah bersabar"
+ "Kalau tidak ada yg boleh dimakan"? .....
- “Bererti rezeki saya berpuasa"
+ “Kenapa tuan  boleh berfikir seperti itu?”
- “Allah SWT yang memberi rezeki. Apa saja rezeki yang diberikan-Nya saya syukuri. Selama jualan surat khabar, walaupun tidak laku, dan harus berpuasa, tetapi saya tidak pernah  kelaparan"
- katanya jitu dan ikhlas menutup pembicaraan

Sahabat ...
Hujan pun reda. Si pemetik anggur bersiap-siap untuk terus melakukan aktivitinya seperti biasa. Ia berpergian  sambil memasukkan Al-Quran ke dalam begnya.

Aku termenung ... tanpa kusedari cermin mata ku menjadi gelap kerana bercucuran tangisku. Aku tersedar sendirian setelah ku renungi setiap kalimat tausiah yang diucapkan penjual surat khabar jalanan.

Ada penyesalan di dalam hati. Kenapa kalau hujan aku masih resah-gelisah. Khuatir tidak mendapat wang?
Risau rumahku akan terendam banjir?
Bimbang tidak dapatt hadir andai ada jemputan kenduri?
Keluh kesah tidak boleh bertemu pelanggan dan rakan perniagaan? ...

Kembali baru ku sedari, rezeki bukan wang semata. Boleh bersabar, berpuasa, berdoa, beribadah merupakan amal sholeh yang patut kita syukuri. Malah, lebih dari itu, ia adalah juga rezeki yang tidak terperi daripada Allah SWT.

Sahabat ...
Rezeki hidayah dan boleh bersyukur adalah jauh lebih bermakna daripada pekerjaan dan wang. Dari apapun juga ...
Pagi itu pemetik anggur itu berteduh di tepi kebuni. Sejak subuh hujan turun lebat sekali, seakan tidak membenarkannya melakukan aktiviti memetik anggur seperti biasa.

Terbayang di fikiranku, tidak ada satu sen pun  wang yang akan pemetik.anggur itu perolehi seandainya   hujan tidak berhenti. Namun, kegalauan yang kurasakan ternyata tidak nampak sedikitpun di wajah Pemetik anggur itu.